Hvordan ble Hallvard Vedbjørnsson til Sankt Hallvard?

I den nye gjennomillustrerte boken «St. Hallvard – Helgen og symbol» av forfatter Ole Rikard Høisæther blir ikke lenger St. Hallvard bare et navn. Boken kommer til 1000-årsjubileet for Hallvard Vebjørnssons fødsel i år, og den gir et bilde av hans samtid, av personen og helgenen. Boken har illustrasjoner som aldri har vært publisert før, den avslører hvor det ble av sølvskrinet i Hallvardskatedralen i 1532 og hvor mange kumlokk det er i Oslo med hellige Hallvards bilde på!

Boken sammenfatter alt kjent materiale til et hele som gir forståelse av utgangpunktet, tusen års forløp og vår egen tids kontekst for helgenen. Dyrkelsen av ham i middelalderen og dagens bruk som symbol har mange sammenhenger.

Tidsbilde
Tekst og bilder gir et tidsbilde fra årene da Hallvard Vebjørnsson ble født i 1020. Den siste del av vikingtiden var preget av handel og fredelig samkvem like mye som plyndringstokt og voldshandlinger. Norge var i ferd med å bli Norge, og Oslo ble etterhvert et politisk og religiøst sentrum med Hallvard som det religiøse midtpunkt. 

Mennesket St. Hallvard
De første skriftlige referansene til personen Hallvard er så tidlige at det ikke er grunn til å tvile på hans eksistens. Adam av Bremen skrev om ham allerede omkring 1070, en knapp mannsalder etter hans død.  Hans karaktertrekk, familierelasjoner og skjebne trer tydelig frem i kildene som fulgte i tidlig middelalder.

Kulten
Enigheten om kristningen av Norge på kirketinget i Moster i 1024 førte til byggingen av flere enn 1.500 kirker i Norge i de neste to århundrene. Kulten omkring Sankt Hallvard og dyrkelsen av ham bredte seg i Sør-Norge og i Sverige fra Norrland til Skåne. Han fikk mange kirker reist til sin ære, også i Bergen. Historien om Hallvardskirken i Bergen utdypes for første gang i boken.

Profant symbol
På 1900-tallet fikk Sankt Hallvard en renessanse, først og fremst som profant symbol. Etter flere hundre års glemsel blir han på ny Oslos skytshelgen. Organisasjoner og institusjoner følger i kommunens fotspor og velger Sankt Hallvard som sitt merke. 

Detaljer om utgivelsen
Forfatter: Ole Rikard Høisæther
Lanseringsdag: 15. mai 2020
Innb./gjennomillustrert/240 sider
Pris: 449 kr
ISBN  978-82-93140-696
www.orfeuspublishing.com

Hallvard Vebjørnsson blir forfulgt og drept. Avbildning fra 1800-tallet av takmaleri i Vang stavkirke som ble demontert og flyttet til Polen i 1842–43. Originalmaleriet er tapt.

Hallvard Vebjørnsson blir forfulgt og drept. Avbildning fra 1800-tallet av takmaleri i Vang stavkirke som ble demontert og flyttet til Polen i 1842–43. Originalmaleriet er tapt.